Przejdź do głównej zawartości
Wersja: 2024 R1

Zarządzaj grupami

Akcja umożliwia dodawanie oraz usuwanie grup w Active Directory.

uwaga

Aby wykonanie akcji było możliwe, w sekcji Konfiguracja akcji Active Directory należy aktywować modyfikację obiektów i skonfigurować Parametry połączenia, w ramach którego akcja będzie autoryzowana.

Zarządzaj grupami

1. Wybór operacji​

Sekcja pozwala wybrać operację, jaka zostanie wykonana w odniesieniu do grupy AD:

  • Tworzenie grupy,
  • Usunięcie grupy.

2. Dane grupy​

Dane grupy, w kontekście której wykonana zostanie akcja.

  • Login grupy – nazwa grupy w formacie: domena\nazwagrupy,
  • DN jednostki organizacyjnej – jednostka organizacyjna, w ramach której tworzona/usuwana jest grupa,
    w formacie: domena\nazwajednostkiorganizacyjnej... .
Przykład

Przykładowe parametry grupy AD:

  • Login grupy: WEBCON\Marketing
  • DN jednostki organizacyjnej: OU=Zarząd,DC=webcon,DC=pl

3. Typ tworzonej grupy​

Sekcja pozwala wskazać zakres tworzonej grupy (Lokalna, Globalna, Uniwersalna) oraz jej typ (Zabezpieczona, Dystrybucyjna).

4. Parametry tworzonej grupy​

Możliwość wskazania podstawowych parametrów grupy AD, takich jak Nazwa wyświetlana, E-mail i Opis.
Pola te można uzupełniać dynamicznie, wprowadzając wartości dostępne w Edytorze zmiennych.

5. SID utworzonej grupy​

SID to unikatowy identyfikator każdej grupy Active Directory i ma postać: DOMENA\S-(numer identyfikatora).
Akcja pozwala na Zapisanie SID utworzonej grupy w wybranym atrybucie.

wskazówka

Zapisany w atrybucie identyfikator SID może zostać użyty do wywołania akcji Zarządzaj użytkownikami.

6. Tryb synchronizacji​

Po aktualizacji danych użytkownika konieczne jest wykonanie niezależnej operacji synchronizacji. Synchronizacja danych użytkownika może trwać kilka sekund i do czasu jej zakończenia dane użytkowników nie są dostępne w systemie. Dostępne tryby synchronizacji:

  • Synchronicznie – czekaj na zakończenie synchronizacji – akcja zakończy działanie dopiero po zakończeniu synchronizacji danych użytkownika. Z tego trybu należy korzystać, gdy bezpośrednio po wykonaniu bieżącej akcji kolejne akcje korzystają z nowo wprowadzonych danych. Tryb synchroniczny powoduje, że dodanie lub aktualizacja danych użytkownika będzie wykonane(-a) poza transakcją, w której wykonywana jest sekwencja kilku akcji. W przypadku gdy któraś z kolejnych akcji w sekwencji objętych transakcją zwróci błąd, wycofanie transakcji nie spowoduje wycofania danych użytkownika. Pozostaną one zapisane w systemie.
  • Asynchronicznie – nie czekaj na zakończenie synchronizacji – akcja uruchamia synchronizację danych użytkownika, ale nie czeka na jej zakończenie. Synchronizacja wykonywana jest jako ostatnia operacja po poprawnym zakończeniu transakcji. W przypadku gdy któraś z kolejnych akcji w sekwencji objętych transakcją zwróci błąd, również dane użytkownika nie zostaną wprowadzone do systemu.

7. Edytor zmiennych​

Dynamicznie zbudowane drzewo wszystkich zmiennych dostępnych w bieżącej lokalizacji Designer Studio. Informacje o tym, jak działają zmienne w WEBCON BPS oraz listę zmiennych można znaleźć tutaj.