Przejdź do głównej zawartości
Wersja: 2026 R2

Dodaj grupę WEBCON

Akcja pozwala na dodanie nowej grupy WEBCON.

Dodaj grupę WEBCON

1. Identyfikator grupy (BPS ID)​

Podczas konfiguracji akcji należy podać identyfikator tworzonej grupy (BPS ID) w formacie UPN.
Pole można uzupełnić wartościami dostępnymi z poziomu Edytora zmiennych.

2. Nazwa grupy​

Pole służące do wprowadzania nazwy grupy. Można ją również zaczerpnąć z formularza, korzystając z Edytora zmiennych.

3. Członkowie grupy​

W tym polu należy wprowadzić dane użytkowników, którzy wspólnie będą tworzyć grupę WEBCON. Mogą to być pracownicy wybranego działu, osoby pracujące wspólnie nad zadaniem/projektem itp.

4. Właściciel grupy​

Użytkownik, który może zarządzać grupą WEBCON – dodawać/usuwać jej członków oraz innych „współwłaścicieli” grupy, nawet jeśli nie jest jej twórcą.

informacja

Więcej o Członkach grupy i Właścicielu grupy można przeczytać w artykule Uprawnienia do zarządzania grupami WEBCON na naszym blogu technicznym.

5. Tryb synchronizacji​

Po aktualizacji danych użytkownika lub grupy konieczne jest wykonanie niezależnej operacji synchronizacji. Synchronizacja danych użytkownika może trwać kilka sekund i do czasu jej zakończenia dane użytkowników nie są dostępne w systemie. Dostępne tryby synchronizacji:

  • Synchronicznie – czekaj na zakończenie synchronizacji – akcja zakończy działanie dopiero po zakończeniu synchronizacji danych użytkownika. Z tego trybu należy korzystać, gdy bezpośrednio po wykonaniu bieżącej akcji kolejne akcje korzystają z nowo wprowadzonych danych. Tryb synchroniczny powoduje, że dodanie lub aktualizacja danych użytkownika będzie wykonane(-a) poza transakcją, w której wykonywana jest sekwencja kilku akcji. W przypadku gdy któraś z kolejnych akcji w sekwencji objętych transakcją zwróci błąd, wycofanie transakcji nie spowoduje wycofania danych użytkownika. Pozostaną one zapisane w systemie.
  • Asynchronicznie – nie czekaj na zakończenie synchronizacji – akcja uruchamia synchronizację danych użytkownika, ale nie czeka na jej zakończenie. Synchronizacja wykonywana jest jako ostatnia operacja po poprawnym zakończeniu transakcji. W przypadku gdy któraś z kolejnych akcji w sekwencji objętych transakcją zwróci błąd, również dane użytkownika nie zostaną wprowadzone do systemu.

6. Edytor zmiennych​

Dynamicznie zbudowane drzewo wszystkich zmiennych dostępnych w bieżącej lokalizacji Designer Studio. Informacje o tym, jak działają zmienne w WEBCON oraz listę zmiennych można znaleźć tutaj.

informacja

Szczegółowe informacje na temat akcji oraz przykłady jej zastosowania są dostępne w artykule Akcje „Dodaj/Usuń grupę WEBCON”.